Mladi iz Banovića i 13 općina širom BiH rade zajedno na rješavanju problema zanemarivanja djece

Home / Mladi / Mladi iz Banovića i 13 općina širom BiH rade zajedno na rješavanju problema zanemarivanja djece

Da Bosna i Hercegovina ima mlade koji su spremni mijenjati stanje u svojoj državi, te kreirati bolji, ljepši i sigurniji svijet pokazalo je 30-ak mladih, predstavnika 17 omladinskih organizacija iz 14 općina BiH, koji su se posljednjeg vikenda u novembru/studenom okupili na Vlašiću.

U razdoblju od 29.11. do 01.12., u organizaciji World Vision international u Bosni i Hercegovina u hotelu Blanca na Vlašiću održan je prvi kvartalni sastanak za sve članove pokreta Vrijedni pažnje. Susret je započeo osvrtom na proteklu godinu i aktivnostima putem kojih se promovirao pokret Vrijedni pažnje, ali i kroz istoimenu kampanju podizala svijest javnost o temi zanemarivanja djece i mladih u našem društvu.

Samo u protekloj godini, 22 643 djevojčice i dječaka sudjelovali su u aktivnostima kampanje Vrijedni pažnje, dok je 10 040 sektorskih profesionalaca obučeno o temi zanemarivanja djece. Vrijednost ove kampanje prepoznali su i mnogi volonteri, njih 150 koji su prošli trening o zaštiti djece od nasilja i zanemarivanja. U borbi protiv nasilja nad i među djecom, s fokusom na zanemarivanje djece pridružilo se i 14 partnerskih organizacija i institucija koje su u protekloj godini sudjelovale u aktivnostima kampanje, kroz 15 visoko profilnih događaja i inicijativa koje su takođe realizirane.

Posebnost vikend susreta svakako su bile i radionice na temu komunikacije i PR-a, te radionica na temu volonterizma koju je održao Nedžad Kamenica, djelatnik Instituta za razvoj mladih Kult. Mladoj i ambicioznoj ekipi na Vlašiću pridružio se i Bojan Tomić, urednik i voditelj emisije „Roditeljski sastanak“ koja se emitira na programu BHT-u svake nedjelje. O tome koliko je ova tema značajna za bh. društvo govorili su mladi, aktivni članovi pokreta Vrijedni pažnje koji će svojim životnim pričama, iskustvima, ali i iskustvima rada na terenu obogatiti naredno izdanje emisije Roditeljski sastanak koje ne smijete propustiti.

Susret je bio prilika da organizacije članice usvoje Strateški plan pokreta i kampanje Vrijedni pažnje u BiH za period 2020.-2023.g, te potpišu memorandum o međusobnoj saradnji.

Ovaj susret nastavak je velikih i značajnih stvari koje su vrijedne pažnje, a koje su osmislili mladi članovi pokreta.

Da će biti izazovno u narednom razdoblju, sigurni smo da hoće.
Da će nam trebati podrška svih građana BiH, znamo da hoće.
Da radimo dobre i vrijedne stvari, uvjerili smo se više puta.

Zato, ako u narednom razdoblju vidite mlade koji rade nešto dobro i korisno za vas, vašu djecu i djecu iz cijele BiH, pridružite im se, pričajte o njihovim aktivnostima i budite im vjetar u leđa.

Jer, problem zanemarivanja djece je problem svih nas.

I jedino ako svi zajedno pristupimo u rješavanju istog, možemo očekivati rezultate.

P.S. Uskoro će nam i Međunarodni dan volontera, koji se obilježava 5. prosinca/decembra. U sklopu kampanje Vrijedni pažnje pripremili smo odličan i zanimljiv program i aktivnosti u više od 10 lokalnih zajednica u BiH. O čemu je riječ, otkrivamo vam uskoro.

#VrijedniPaznje

This slideshow requires JavaScript.