U Banovićima starta Omladinski akcelerator

Home / Mladi / U Banovićima starta Omladinski akcelerator

Udruženje mladih “BaUM” iz Banovića,  u saradnji sa Vijećem mladih Federacije Bosne i Hercegovine i Vijećem mladih Općine Novo Sarajevo implementira projekat Omladinski accelerator.

Omladinski akcelerator je projekt koji su osmislili i pokrenuli/e polaznici i polaznice Obuke za stručne saradnike za rad s mladima organizovane od strane Instituta za razvoj mladih KULT. Polaznici i polaznice su ujedno i predstavnici/ce tri organizacije – Vijeće mladih Federacije BiH, Vijeće mladih Općine Novo Sarajevo i Udruženje mladih “BaUM“ iz Banovića.

Potpisivanje memoranduma.   Potpisivanje memoranduma

24. februara 2023. godine potpisali smo Memorandum o partnerstvu, te time zvanično započeli projekt “Omladinski akcelerator“. Projekt će se realizovati na području općina Banovići, Novo Sarajevo i Travnik, a u svom fokusu isticat će važnost implementacije Zakona o mladima Federacije BiH i predviđenih minimum mjera koji su općinski organi vlasti dužni samostalno osigurati. Samim tim, projekat je zagovaračkog karaktera i zagovara bolji status mladih u navedenim zajednicama, a to želimo ostaviti zagovaranjem provođenja Zakona o mladima FBiH u svim zajednicama.

U Banovićima je, u sklopu projekta, za mlade održana i radionica o pristupu informacijama od javnog značaja koja je edukovala mlade da zatraže podatke do kojih ne mogu doći, a kojim mogu inicirati određene promjene. U narednim mjesecima će uslijediti još nekoliko projektnih aktivnosti, a snimljena je i epizoda PODROOM podcasta o ovom projektu, problemima i aktivnostima u Banovićima, Travniku i Novom Sarajevu, zajedničkim ciljevima i očekivanim rezultatima.

 

“U moru problema s kojim se suočava naše društvo, postoji jedna svijetla tačka, a to su mladi ljudi ove države. Nažalost, trend odlaska mladih je sve veći i uzroke za to moramo pronaći u svemu što njima ne odgovara u društvu, poput nezaposlenosti, korupcije, nepotizma i sl., a definitivno jedan od razloga jeste i činjenica da se mladi ne osjećaju kao da su u fokusu donosioca odluka, Mi u “BaUMu” mislimo da je vrijeme da vlasti pokažu mladima da je njihov glas važan, da žele da ga čuju i da žele da kreiraju zajednicu po mjeri mladih, a ovo je upravo jedan od načina.”, rekao je Ademir Sarić, sekretar Udruženja mladih “BaUM”.

Projekat je podržan od strane Instituta za razvoj mladih KULT.

#KULTChange #baumbanovici #vijecemladihfbih #vijecemladihns #institutKULT