ŽKK RMU Banovići – Od pepela do samog vrha BH ženske košarke za 4 godine

Home / Mladi / ŽKK RMU Banovići – Od pepela do samog vrha BH ženske košarke za 4 godine

Za nepune četiri i po decenije postojanja, kroz klub je prošlo stotine djevojčica i djevojaka. Neke su samo prošle kroz ovu priču, a neke su se zadržale godinama, odrastale s košarkaškom loptom, gradile sportski lifestyle i na kraju ili odlazile u veće klubove u državi, regionu i Europi ili se opraštale od košarke sa suzama u očima. Od sredine 90-tih, do dana današnjeg, svake sezone klub je igrao u društvu najboljih timova. Bilo je sezona kada su se borile za opstanak i kada su drugi timovi u utakmicama sa njima popravljali svoju koš razliku, a doživjele su i da sjednu na sam tron bh. ženske košarke. One su jedna šarolika sportska priča s tradicijom, priča koja bez obzira na sve zaplete i rasplete i dalje traje.

Ovaj tim je Banovićanima donio puno radosti, posebno u protekle četiri sezone. Dvorana je svakom utakmicom sve punija. Sve više ljudi, i to ne samo iz Banovića, želi ih podržati i aplaudirati njihovim uspjesima. Naše košarkašice osim Prvenstva BiH također igraju i regionalnu WABA ligu, po prvi put u historiji ovog kluba.

Sport u seniorskoj kategoriji inače privlači najviše pažnje, ali uspjesi u seniorskoj kategoriji ne bi mogli da se dese bez uspješnog toka razvoja sportista kroz pionirske, kadetske i juniorske selekcije. Škola košarke ŽKK RMU Banovići broji preko 100 djevojčica, koje kroz različite grupe uče prve korakte na terenu, stiču rutinu i postaju košarkašice.

Mlade košarkašice ŽKK RMU Banovići, aktuelne su prvakinje BiH u pionirskoj kategoriji, a kadetska selekcija koju čine djevojke do 15 godina uspješno se takmiče u regionalnoj WABA U17 ligi. Skoro da nema djevojčice koja je igrala u ovim selekcijama da nema bar jednu medalju, a one koje su se duže zadržale u sportu, imaju cijele kolekcije.  Nekoliko košarkašica iz mlađih kategorija standardne su u postavi prvog tima svog kluba. Imali smo priliku družiti se sa košarkašicama i saznati nešto o njima izvan terena i košarke.

U toku nastanka ovog priloga u Banovićima je održan i izbor najboljeg sportiste za 2018. godinu. Igračice i klub ŽKK RMU Banovići, dobitnici su brojnih nagrada. Plaketu najperspektivnijih sportiskinja za 2018. godinu dobile su: Nadija Jamakovic, Majda Mazlami, Amila Mešić, Asja Hasanbegović i Nela Kim Popović. Nagrada za najbolju pionirku dodijeljena je Ajli Čamrković. Najboljom kadetkinjom proglašena je Dajana Ibrić, dok je nagradu najbolje juniorke ponijela: Amna Karić. Kapiten ekipe Maida Lačić proglašena je najuspješnijom seniorkom. Trener ŽKK RMU Banovići, Goran Jurčenko proglašen je za najuspješnijeg trenera, dok je Jasna Sliško osvojila nagradu za izuzetne ostvarene rezultate, kao najbolji pedagog tjelesnog odgoja i sporta. ŽKK RMU Banovići, proglašen je i kao najuspješniji sportski kolektiv, dok je glavna nagrada, najuspješnijeg sportiste 2018. godine dodijeljena Daniri Musić.

Djevojke, stručni štab i uprava kluba i dalje grabe prema uspjesima – na regionalnom i domaćem terenu, u WABA ligi i Premier ligi BiH za žene.