Održana radionica ”Zašto obilježavamo 8. mart , međunarodni Dan žena?”

Home / Mladi / Održana radionica ”Zašto obilježavamo 8. mart , međunarodni Dan žena?”

Radionica je održana u subotu 2. marta u prostorijama Udruženja za mlade ”BaUM” u Banovićima, koju je vodila Nejra Borovačkić. Podrška pri realizaciji ovog projekta pripada organizaciji ”Žene za Žene Internacional” , ali i Centru za mlade ”BaUM”, uz čiju saradnju je uspješno održana.

”Moram priznati da sam dugo istraživala i razmišljala o tome šta bi moglo, na neki način, zainteresovati građane. Kako se bliži 8. mart , odlučila sam da podsjetim učesnice na važnost datuma, te da podignem svijest o važnosti ženske uloge, ali i njene pozicioniranosti u društvu” – izjavila je Nejra Borovačkić, voditeljica radionice.

Učesnice su imale priliku uz prezentaciju i kratke filmove spoznati značaj i vrijednost jedne žene, te napraviti poređenje između obilježavanja 8. marta nekada i sada.

”Za radionicu sam saznala na ”BaUM” facebook stranici i nakon toga me je kontaktirala Nejra, pozvala me je da budem dio ovog današnjeg druženja. Iskreno, obradovala sam se jer trebaju češće ovakve radionice da se organizuju u našem gradu. Ono što mi je žao i što me razočaralo jeste mali odziv, a stvarno je bilo predivno druženje. Posebno mi se svidjela grupna radionica i poklon iznenađenja. – izjavila je Sandra Jamaković-Šabanović, učesnica radionice.

Učesnice su caffee pauzu iskoristile razmjenjujući mišljenja i stavove o okuženju u kakvom živimo, a nakon pauze radile su u timovima na temu ”Šta društvo očekuje od žene, a šta od muškarca”? Nakon grupnog rada prezentovale su  sve što su i uradile.

”Mislim da je veoma bitno podići svijest o postojanju žene i njenoj snazi i moći u svim sferama života. Stoga mislim da je ova tema pun pogodak za vrijeme u kojem živimo , gdje žena treba da dokaže svoje sposobnosti”- izjavila je Azra Modrić, učesnica radionice.

Učesnice su nakon planiranih aktivnosti dobile i mali poklon iznenađenja sa motivacionom porukom za svaku ženu, te poželjele da se ovakva , ali i slične radionice trebaju češće održavati.