Nedžad Pirić: San je plasirati se na paraolimpijadu

Home / Mladi / Nedžad Pirić: San je plasirati se na paraolimpijadu

Nedžad Pirić ima 24 godine. Student je treće godine ekonomskog fakulteta u Tuzli. Nakon komplikovane operacije tumora na kičmi u dvanaestoj godini, Nedžadovo kretanje postalo je otežano. To ga nije spriječilo da se prilagodi raznim sportovima i aktivnostima te da uživa u svemu što život nudi. Nedžad je aktivni biciklista, igra sjedeću odbojku, no u zadnje četiri godine njegov fokus je usmjeren ka streljaštvu.

Član je streljačko-invalidnog kluba Banovići, koji okuplja osobe sa invaliditetom, kao i osobe bez invaliditeta u okviru svojih treninga u gradskoj streljani u Banovićima. Gradska streljana, koja je istovremeno gradska kuglana je objekat koji je klub dobio na korištenje te adaptirao svojim potrebama. U neuslovnom objektu starom sedamdeset godina, klub pravi fascinantne rezultate, a Nedžad je jedan od sportista paraolimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

U decembru prošle godine, Nedžad je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na evropskom prvenstvu u para-streljaštvu koje je održano u Beogradu. Reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je šesto mjesto. Nedžad kaže kako se za prvenstvo počeo spremati petnaest dana ranije na posuđenoj standard pušci, koja je dva dana prije takmičenja imala težak kvar.

Kaže da je na prepreke navikao, te da će nastaviti da se takmiče dalje u svojoj namjeri za što boljim rezultatima. U nastavku rada ispred kluba stoje izazovi u vidu nabavke nove opreme i pronalasku novog ili adaptaciji trenutnog prostora za trening. Izlaskom na evropska i svjetska takmičenja Nedžad i ekipa pokušavaju da ostvare normu, kako bi se jednog dana plasirali na paraolimpijske igre, što je ujedno i njegov veliki san.