KAMPANJA ˝VRIJEDNI PAŽNJE˝ U BANOVIĆIMA

Home / News / KAMPANJA ˝VRIJEDNI PAŽNJE˝ U BANOVIĆIMA

U Banovićima je jučer održana ulična umjetnička akcija u sklopu kampanje “Vrijedni pažnje” koja ima za cilj podizanje svijesti o zanemarivanju djece, kao najčešćeg oblika nasilja nad djecom. Također, u sklopu dječije sedmice održane su mnoge aktivnosti u ´´BaUM´´ centru. Za saradnju pri realizaciji ove, ali i niz drugih radionica svoj doprinos imao je World Vision. Prikazana je izložba dječijih radova sa određenom tematikom, a nakon toga mališani su se okušali u crtanju po asfaltu. Radionica je bila besplatna i otvorena za sve, a djeca su imala priliku da se međusobno druže sa vršnjacima.  Cilj radionica jeste opušteno, zajedničko druženje djece, samim tim da pokažu svoju kreativnu stranu.

Organizacija World Vision BiH je odlučila, da u saradnji sa mladima iz 12 lokalnih zajednica, rješava jedan problem koji se tiče djece. Brainstormingom i iznošenjem mišljenja je problem zanemarivanja djece isplivao, te je uslijedilo istraživanje ovog problema. Rezultati istraživanja su bili i više nego užasavajući, te je bilo sigurno da se kreće u uklanjanje, ili barem umanjivanje ovog problema. Zanemarivanje predstavlja oblik nasilja u kojem se ne nanosi direktna šteta žrtvi, već mu se uskraćuju osnovne životne potrebe. Ožiljci zanemarivanja nisu vidljivi kao tragovi fizičkog nasilja, te ono ostaje slabije primijećeno. Zanemarivanje je također i naveći uzrok nastanka svih ostalih oblika nasilja.

Konkretnih istraživanja na ovu temu na nivou naše države nema, te je bilo neophodno sprovesti jedno kako bi postojale osnove za naredne korake. Istraživanje je vršila dr. Ivana Zečević sa Univerziteta u Banja Luci I njegovi rezultati su zapanjujući. Na tim osnovama,na rezultatima istraživanje je odlučeno da će biti  pokrenuta kampanja koja će trajati 4 godine i biti pomoći rješavanju zanemarivanja. Kampanja u Bosni i Hercegovini nosi naziv “Vrijedni pažnje” i u sklopu je globalne kampanju “It takes a whole world to end violence against childred”.

Prvi korak je bio rad mladih ljudi sa djecom  u 12 lokalnih zajednica. Taj rad je podrazumijevao radionice fotografije i slikarstva za 20 djece u Banovićima, gdje su djeca prikazivala vlastitu perspektivu zanemarivanje svojih vršnjaka i na taj način pokazivala koliko je sam problem veliki. Radionice su vodili članovi Udruženja mladih “BaUM” iz Banovića, Ademir Sarić I Amer Avdić, a održane su u Centru za mlade BaUM.  Radovi nastali na radionicama su izloženi na izložbi u gradskom parku u Banovićima kako bi što više stanovnika općine Banovići  moglo uočiti problem zanemarivanja, shvatiti dječije osjećaje o ovom  problem I saznati više, te ono što je najvažnije- prestati zanemarivati problem zanemarivanja. Izložba je bila jako posjećena, a sadržavala je I sadržaje za djecu. S obzirom ma to možemo reći da je problem zanemarivanja djece u našoj zajednici postao prepoznatljiviji.

Nakon završenih lokalnih aktivnosti uslijedio je glavni događaj održan u Sarajevu. Djeca učesnici radionica i mladi koji su dio Pokreta mladih Vrijedni pažnje su se okupili na jednom mjestu zajedno pokazujući snagu za rješavanje zanemarivanja. U istim kabanicama, sa transparentima Vrijedni pažnje I radovima nastalim na radionicama, 250 mladih je prošetalo Sarajevom, od katedrale Srca Isusova do zgrade zajedničkih institucija Bosne I Hercegovine  uzvikujući moto Vrijedni pažnje. Cijela aktivnost je bila snimana i napravljen je video koji kruži društvenim mrežama približavajući događaj svima koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati.

Ovaj moto koji su djeca uzvikivala i koji je istovremeno naziv kampanje – osmislila su upravo djeca i mladi iz naše zemlje. Dakle, nosi autentičan glas i jasnu poruku djevojčica i dječaka koji traže pravo na život dostojan djeteta i žele biti dio rješenja u eliminaciji nasilja u njihovim porodicama, školama, zajednicama.

“Ova kampanja je dio globalne kampanje World Visiona. Potreban je cijeli svijet da se zaustavi nasilje nad djecom. Blisko smo sarađivali s mladim ljudima i sve što je osmišljeno rađeno je u saradnji s njima”, navodi Bulić.

Navodi da djeca širom svijeta svaki dan živi u nasilju, u svakoj državi, zajednici i da Bosna i Hercegovina nije iznimka. Prema procjenama, svako drugo dijete je žrtva nekog vida nasilja.

“U Bosni i Hercegovini nemamo nekih preciznih statističkih rezultata, zato želimo podići svjesnost o ovom problemu. Želimo da o ovom teškom pitanju više znaju djeca, roditelji, profesionalci… Danas s ovim performansom naša kampanja kreće. Želimo privući pažnju o ovom pitanju”, navodi Bulić.

Napominje da se djeca trebaju slušati, imaju  jasne, univerzalne poruke – ne žele biti zanemareni, žele da ih se čuje i žele da budu dio rješenja!

Ovim simboličnim otvaranjem kampanje u glavnom gradu BiH, Sarajevu, dječaci i djevojčice nastavljaju aktivnosti započete u njihovim lokalnim zajednicama, s fokusom na zaustavljanje zanemarivanja djece u porodici, školi i lokalnoj zajednici.

Kampanja je zvanično lansirana 21. Oktobra 2018. Godine na Prvom internacionalnom kongresu dječije I adolescentske psihoterapije u Sarajevu, a naš član Ademir Sarić je bio jedan od učesnika panel diskusije na temu zanemarivanje zajedno sa ostalih eminentnim ličnostima iz sfere zaštite djece u našoj državi, ali I regiji.

Nastavak promocije kampanje je uglavnom preko radija, televizije, socijalnih medija kako bi problem zanemarivanja dospio do što većeg broja ljudi.