Obućar Sead Hamzić potrošene cipele vraća u život

Home / Biznis / Obućar Sead Hamzić potrošene cipele vraća u život

Sead Hamzić je obućar iz Banovića. Ovim zanatom se bavi dvadeset godina. Znanje je kako kaže, naučio od svog oca. Tvrdi da se u proteklih 100 godina zanat nije posebno promjenio, te da se još uvijek koriste isti ili slični alati za popravku obuće. Voli ovaj posao i ispunjava ga svakodnevni kontakt sa mušterijama.

Potražnja za poslovima obućara je bila veća u neka prošla vremena, no kaže da je zadovoljan količinom posla, te da se popravljajući obuću može obezbijetiti egzistencija. “Trenutno je tržište preplavila jeftinija roba i dešava se da mušterije donesu obuću lošijeg kvaliteta, na koju ne mogu dati garanciju i koja se ne isplati popraviti” kaže Sead dok se osvće i na to kako se ljudi polako okreću kvalitetnijem izboru obuće, što iako se pokvari, laške je popraviti, a samim tim i duže traje.

Sead ima dva sina, kojima će kako kaže prenijeti znanje o ovom starom zanatu: “Ja ću se truditi da ih podučim zanatu, a oni neka izaberu školu koju žele i vole, ali neka  imaju i mogućnost da nešto svojom rukom urade, isto kao što sam i ja naučio od svog oca.”