Turizam u Banovićima: Izletište Mačkovac

Home / Turizam i ekologija / Turizam u Banovićima: Izletište Mačkovac

U podnožju planine Konjuh, nalazi se naselje Mačkovac, sa izletištem koje u toku godine posjeti veliki broj ljudi. Izletištem upravlja Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma općine Banovići. Od svog osnivanja 2014. godine, Centar je uradio znatne promjene na izletištu Mačkovac. Izletište je opremljeno sa 20 stolova sa klupama, 8 šadrvana i kaminima za roštiljanje. Na prostoru izletišta napravljeno je igralište za djecu sa ljuljama, klackalicama i toboganima, kako bi porodice sa djecom imale veći i bolji sadržaj.

Izletište Mačkovac osvjetljno je rasvjetom na solarno napajanje i u ljetnom periodu traje od 20h do 2 sata iza ponoći. Rasvjeta je instalirana na stubove koji su ranije bili postavljeni u centru grada. Radi sigurnosti i zaštite svega sto se nalazi na izletištu, livada je ograđena sa svih strana, čime se postigao pozitivan efekat. Vozila ostaju na parking prostoru pored puta, a ulazak domaćih i divljih životinja je spriječen.

Izletište Mačkovac, mjesto je održavanja prvomajskog uranka, manifestacije od kantonalnog značaja, koju svake godine posjeti veliki broj ljudi i koja je prešla u tradiciju stanovnika općine Banovići i regiona.

Almir Đerzić iz Centra za zaštitu, razvoj i promociju turzima općine Banovići ističe da je jedan od problema koji sada imaju, sječa borova od strane pojedinih posjetilaca, te ovom prilikom apeluje na promjenu kolektivne svijesti. Oštećena stabla se suše vremenom i prva su na udaru jakih vjetrova. Nekoliko padova, desilo se tokom prošlogodišnjih oluja.

Izletište Mačkovac je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u Banovićima, čime je očuvanje istog jako važno za sve stanovnike i naselja i općine Banovići. Centar u nastavku rada planira unaprijediti i razvijati prostor u skladu sa potrebama izletišta.