Turizam u Banovićima: Muzej rudarstva i željeznice

Home / Turizam i ekologija / Turizam u Banovićima: Muzej rudarstva i željeznice

Centar za razvoj, zaštitu i promociju turizma općine Banovići radi na očuvanju kulturno-historijskog nasljeđa i turističkog potencijala Banovića. Na samom ulazu u uži dio grada nalazi se muzej rudarstva i željeznice. Muzej, koji se nalazi preko puta upravne zgrade direkcije, jedan je od projekata Rudnika mrkog uglja “Banovići” nastao u sradnji sa Općinom Banovići i lokalnim Centrom za zaštitu,razvoj i promociju turizma.

Rudnik mrkog uglja “Banovići” ujedno je i vlasnik svih eksponata i mehanizacije koja je izložena unutar muzeja. Projekat je zamišljen iz dva dijela. Prvi dio je sama zgrada muzeja koja je zamišljena na dva sprata sa površinom od 850 m2. Unutar te zgrade, koja bi bila izgleda rudarske lampe, biti će izloženi eksponati koje je RMU “Banovići” sakupljao tokom 73 godine njegovog postojanja. Enterijer zgrade bi bio ispunjen sitnim eksponatima, dok bi na vanjskom dijelu muzeja bili izloženi veliki eksponati kao što su: bageri, parna lokomotiva serije 25, utovarivači, damperi i slično.

Muzej je ujedno i početna stanica našeg banovićkog Ćire, odakle turisti kreću prema površinskom kopu Turija. Svake godine je sve veći broj turista koji dolaze da posjete, te da se slikaju sa banovićkim Ćirom, a samim tim obilaze i sve ostale komplekse. Pruga je planirana da ide na Oskovu, poslije Oskove bi napravili jedan most i tunel kuda bi Ćiro išao prema hotelu Zlača.

Projekat za Banovićkog Ćiru je osmišljen u dvije faze. Prva faza je da pruga ide do izletišta u naselju Mačkovac, kojom upravlja Opština Banovići i koja je jako posjećena turistička atrakcija., dok faza pruge se planira nastaviti od Mačkovca prema hotelu Zlača.