Anida Terzić: gimnazijalka sa magijom u kistu

Home / Mladi / Anida Terzić: gimnazijalka sa magijom u kistu

Anida Terzić likovna je umjetnica iz Banovića. Trenutno pohađa 4. razred gimnazije u Banovićima i u slobodno vrijeme se bavi slikanjem.

Anida kaže da su njen talenat prvi primjetili njeni roditelji, a kasnije i njen profesor likovne kulture u osnovnoj školi. Umjetnost voli još od malh nogu, a slikanjem se bavi od svoje 11. godine.

Zbog školskih obaveza Anida nema baš puno vremena za slikanje, ali kada je raspust i kada ima slobodnog vremena Anida kaže da provede do 4 sata slikajući. U njenoj se porodici niko ne bavi profesionalnim slikanjem, ali ima talenata, kako kaže, prije svega tu su njeni otac i dajdža koji su je naučili osnovnim tehnikama slikanja.

Anidi je slikanje trenutno samo hobi, ali ako joj se ukaže neka prilika u budućnosti, kaže da će je svakako iskoristiti. Inspiraciju pronalazi u porodici i prijateljima, te svima koji je podržavaju u njenom radu.

Anida se uglavnom bavi crtanjem realističnih portreta, kao i slikanjem na platnu. Najdraža tehnika joj je pastel, a osim nje koristi uljane i akrilne boje, akvarel i tempere.

Za sada je osvojila samo jednu nagradu, najbolji likovni rad za Dan Rudara, a pored toga jednim od najvećih uspjeha smatra samostalnu izložbu radova u centru u Banovićima, 2017. godine.

Anidu slikanje čini sretnijom i opuštenijom, te ne može zamisliti svoj život bez slikanja.