Turizam u Banovićima: Etno Avlija Mačkovac

Home / Biznis / Turizam u Banovićima: Etno Avlija Mačkovac

Restoran i zavičajni muzej Etno Avlija, smješten je u središtu naselja Mačkovac, nadomak Banovića. Riječ je o kompleksu u kojem se nalazi velika zbirka predmeta, oruđa za rad, posuda, narodnih nošnji i folklora koji potiču iz bogate prošlosti Bosne i Hercegovine. Etno Avlija je izgrađena u prirodnom ambijentu i pogodna je za odmor i relaksaciju. Formaciju nekoliko staro-bosanskih kuća, avlija i radionica upotpunjuje restoran zatvorenog tipa sa dodatnim ljetnim baštama koje se nalaze na nekoliko lokacija unutar kompleksa.

Uz zvuke tambure, šargije i harmonike, prostorom se širi primamljivi miris vrhunskih specijaliteta kuhinje. Kako tvrdi Nedžad Halilčević, šef restorana, Etno Avlija nudi brojna jela bosanske tradicije, a broj posjetilaca je svakim danom sve veći. Pored specijaliteta od mesa, od kojih izdvajaju ono “ispod sača”, ponosni su na svoju ponudu ribe, koja se priprema na drvenom uglju. Svakog četvrtka Etno Avlija je domaćin “ribljih večeri” uz tamburaše, a muzika svira i subotom i nedeljom.

Gosti su se, kako kaže Nedžad, zasitili grada i odlučuju da odmor potraže u prirodi, te Etno Avlija biva obavezna u njihovoj posjeti Banovićima. Imanje je privatni biznis Refika Halilovića, koji je korak po korak, sakupljajući stare predmete izgradio impresivno etno zdanje. Kompleks je pogodan za orgnaizovanje raznih aktivnosti, a često bude lokacija svadbi i vjenčanja.