ENID NUMANOVIĆ – BOKSERSKI ŠAMPION IZ BANOVIĆA: NE ZNA ZA PORAZ!

Home / Mladi / ENID NUMANOVIĆ – BOKSERSKI ŠAMPION IZ BANOVIĆA: NE ZNA ZA PORAZ!

„Znoj, vrijeme i posvećenost se isplate. Izdvoji vrijeme za trening i mnogo manje ćeš izdvajati vremena da prikriješ nedostatke i negativnosti koje se javljaju zbog zanemarivanja tijela“.

moto je Enida Numanovića, mladog banovićanina koji sa tek 22 godine od 2017. godine nosi titulu prvaka Bosne i Hercegovine u profesionalnom boksu u kategoriji do 76 kg.

U razgovoru sa Enidom saznali smo da je njegova najveća motivacija upravo svaka njegova pobjeda i uspieh, te da boks ne treba posmatrati samo kao tuču, nego kao umjetnost.

Život ovog profesionalca veoma je zahtjevan. Konstantni treninzi i stroga ishrana potrebni su da bi se u ovom sportu ostvarili rezultati.

Na pitanje kako je to počela njegova karijera, od prvog treninga i toga gdje je danas, Enid kaže:

”Prije dvije godine je počela moja karijera, gdje sam prvi meč imao sa bokserom iz Bijeljine , nakon toga sam nizao pobjede te naredne godine planiram da se boksam za novu titulu u Bosni, ali možda čak i vani”.

Trenutno je 135. na svjetskoj rang listi super-srednje kategorije od 2000 boksera, a od svih boksera koji nastupaju pod zastavom naše zemlje nalazi se na trećem mjestu.

‘’Nešto najbolje što sam osvojio jeste titula Bosne I Hercegovine. Kao mlad u amaterskom boksu, bio sam nekoliko puta bosanski prvak, jednom kao kadet, dva puta kao junior. Nakon toga sam prešao u pofesionalni boks, kada sam vidio za za mene nije više taj amaterski’’.

Otkrio nam je kako provodi svoj dan, koliko treninga dnevno ima, ali isto tako da pored svih obaveza njegova porodica i prijatelji se ne osjećaju zanemareno.

‘’Samo spavaš, jedeš i treniraš. Nemaš vremena za nijednu društvenu mrežu, osim za facebook ponekad. Svaki dan se mora trenirati, naveče posebno, između toga neki treninzi u vezi teretane, snage, izdržljivosti‘’.

Za kraj razgovora otkrio nam je svoju malu taktiku, da je u boksu najbitnije biti pametniji od drugog boksera.