Izviđači iz Banovića očistili Vidikovac

Home / Mladi / Izviđači iz Banovića očistili Vidikovac

U Banovićima je tokom subote, 29. decembra 2018. godine u povodu obilježavanja Svjetskoga dana biološke raznolikosti i zaštite prirode, održana akcija čiščenja i uređenja prirode na području banovićkog Vidikovca. Današnju akciju  predvodili su članovi Odreda Izviđača „Plamen“ iz Banovića. Odred izviđača u Banovićima postoji dugi niz godina, a cilj ove akcije bio je buđenje svijesti stanovnika za čišćom okolinom.  Član odreda izviđača Muamer Rizvić imao je priliku opisati nam današnju akciju.

„ Danas smo ovdje došli povodom akcije čiščenja Vidikovca i okoline Vidikovca koju organizuje Odred Izviđača „Plamen“ Banovići. Cilj nam je da naše mlađe generacije podstaknemo čiščenju okoline grada i okoline gdje žive i da im pokažemo u kakvom okruženju žive.“

Ovo je još jedna od mnogih akcija koje realizira Odred Izviđača, a njihov starješina Robert Lapčević upoznao nas je sa planovima izviđača:

„Danas je prva aktivnost čiščenja Vidikovca, ovo sve radimo u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog Kantona. Akciju sprovode izviđači, ovo nam je danas trenutno mlađa grupa od 7 do 14 godina.“ Dodao je još: „U narednom periodu imamo još 5 sesija tako da će svi članovi izviđača i naravno oni koji žele, građani i bilo ko, da se uključe u akciju čiščenja.“

Odred Izviđača nastavlja sa daljim realiziranjem akcija čiščenja za čišću prirodu i ljepšu budućnost stanovnika u Banovićima.