Mladi iz BaUMA na obilježavanju Dana rozih majica u Tuzli

Home / Mladi / Mladi iz BaUMA na obilježavanju Dana rozih majica u Tuzli

Dan rozih majica ili Pink shirt day je međunarodni dan borbe prevencije vršnjačkog nasilja i obilježava se zadnje srijede februaru. Priča o ovom danu je započela u Kanadi; dječak čija je majka bolovala od karcinoma je obukao rozu majicu u školu kao znak solidarnosti sa svojom majkom i svim osobama oboljelim od karcinoma. On je tog dana bio predmet ismijavanja i zadirkivanja zbog svog čina, tj. tog dana je postao žrtva nasilja. Sutradan je, u znak solidarnosti s dječakom, cijeli njegov razred u školu došao u rozim majicama kao znak podrške svom drugu i otpora prema međuvršnjačkom nasilju.

Organizacija World Vision BiH je danas, 27. februara, organizovala obilježavanje Dana ružičastih majica u Tuzli, Sarajevu i Banja Luci. Također World Vision je podržao aktivnosti povodom obilježavanja tog važnog dana u 50 osnovnih škola u općinama Banovići, Banja Luka, Breza, Čelinac, Doboj, Doboj Istok, Goražde, Ilijaš, Istočna Ilidža, Kalesija, Kneževo, Kotor Varoš, Lukavac, Pale, Petrovo, Sapna, Vareš i Zvornik.

Djeca i mladi su u osnovnim školama i na trgovima postavili tzv. ružičasti zid, gdje su simbolično, otiskom prsta, dlana ili svojim potpisom, svi zainteresirani imali priliku izjaviti svoje protivljenje svim oblicima nasilja, s fokusom na međuvršnjačko nasilje.

Obilježavanje Dana ružičastih majica organizuje se u sklopu kampanje “Vrijedni pažnje”, čiji je cilj okončanje nasilja i zanemarivanja djece, a bilo je upriličeno na Trgu djece Sarajeva u Sarajevu, na Trgu Slobode u Tuzli i na Trgu Krajine u Banja Luci, od 11.00 do 13.00 sati. U Tuzli je danas 25 članova Udruženja mladih “BaUM” iz Banovića dalo doprinos u obilježavanju Dana prevencije vršnjačkog nasilja.